PRVI DOJAM

Često smo skloni ljude oko sebe procjenjivati na temelju njihove vanjštine. A pritom kao kršćani zaboravljamo da Gospodin Isus gleda u naše srce i proniče nas u potpunosti.

Podijelit ću s vama iskustvo jednog kršćanina koje je doživio ne tako davno. Kaže on, jednog sam dana kupovao namjernice u trgovačkom centru i tom prilikom jedna me osoba doživjela kao lopova a druga kao junaka. Na izlazu iz trgovačkog centra zaposlenik me zaustavio i rekao: Oprostite gospodine, imate previše stvari koje vam ne stanu u vrećice“. To je očito bila strategija onih koji kradu u trgovinama.

Kad je provjerio moj račun uvjerio se da su sve stvari uredno plaćene. Odmah nakon toga došao sam na parkiralište kako bih stvari odložio u svoj auto. Na parkirnom mjestu kraj mene jedna je žena pogledala moju sportsku kapu na kojoj je bio izvezen naš grb, misleći da je riječ o vojničkoj kapi rekla mi je : „Hvala vam što branite našu domovinu“!

Djelatnik trgovačkog centra i žena na parkiralištu brzopleto su donijeli zaključak o tome tko sam. Lako je donijeti mišljenje o nekome na temelju letimičnog pogleda.

Kada je prorok Samuel dobio zadatak od Boga da pomaže novog Izraelskog kralja, jednog od Jišajevi sinova, i on je sudio po izgledu, ali je istovremeno slušao glas Božjeg nadahnuća, da Bog nije odabrao ni jednog od najstarijih sinova. Božji Duh je rekao Samuelu kad ga je uputio na najmlađeg sina Davida: Ne gledaj na njegovu vanjštinu i njegovu visinu, jer David uopće nije izgledao kao kralj.

Tako nam Božja Riječ može pomoći da ljude gledamo Božjim očima.

Nažalost mnogi ljudi ne vide u tom duhovnom smislu i zato ljude oko seb gledaju samo izvanjski.

A Gospodin gleda u naše srce!