LJUBAV I SVIJETLO

Govori Darko Mejaški svećenik Hrvatske starokatoličke crkve

Da bismo opisali Boga , mi kršćani često upotrebljavamo izraz : „Bog je ljubav“. To je najkraća formula i definicija da izbjegnemo razmišljanje tko je doista Bog? Ljubav je po svom ishodištu Božanska stvarnost ali istovremeno i svijetska stvarnost. Ona se ne događa u nekoj zagonetnoj samoći, nego u obiteljima, ulicama i trgovima, u cijeloj prirodi jer se Bog objavljuje u svemu stvorenom.

Vjerujemo da se Božja ljubav potpuno ostvarila u osobi Isusa iz Nazareta. To naglašava Sv. Pavao u svojoj poslanici Korinćanima, u poznatom hvalospijevu ljubavi. Dar ljubavi je po njemu veći od vjere koja bi premještala brda, dar ljubavi veći je i od solidarnosti, pa i mučeništva. Sve je besmisleno bez ljubavi. A sve ima svoj smisao u samo u ljubavi.

Za ostvarenje ljubavi u našim životima potrebno je puno truda. Vjerujem da smo gotovo svi svjesni koliko je truda potrebno kod uzgoja biljaka koje nam služe za zdravu prehranu. Neki s uzgojem biljaka počinju vrlo rano, posiju sjeme u posudice i stave ih u kuće te tako osiguravaju najbolje uvijete za klijanje. Kad prođe opasnost od mraza sadnice će presaditi u vrt. Nakon toga slijedi zalijevanje, okapanje i prihrana te suzbijanje nametnika. Dakle uzgoj biljaka zahtijeva puno truda. Tako i rast u ljubavi zahtijeva puno truda i Božijeg svjetla.

To je put uspona i padova, to je put prema Svijetlu. Na tom putu snagu nam pruža Božja riječ. Kao što je Božja riječ vodila Izraelski narod kroz pustinju do obećane zemlje, tako i nas ista ta Božja riječ svojim svijetlom vodi k Bogu koji je ljubav.

Božija riječ je Izraelce učinila svijetlom za sve narode koji ih okružuju, tako Bog želi i od nas učiniti ljude koji svoju ljubav pokazuju kroz poslušnost Božjoj riječi.

Božja riječ je svijetlo na našoj stazi, ona nas krijepi i vodi, u njoj nalazimo mudrost, život i radost.

Danas odvojite trenutak kako biste nahranili svoju dušu Božjom riječju i tako porasli u ljubavi i postali nositelji Božjeg svijetla u svijetu.