Čaša mlijeka

Vrijeme došašća u kojem se trenutno nalazimo kao da nadahnjuje svakodnevni život gotovo svih ljudi koji žive u našim krajevima i drugdje gdje se došašće obilježava na izvanjski kao i na duhovni način – koji je za nas kršćane u prvom planu.

U ove dane više nego inače slušamo o potrebi činjenja dobrih djela. Organiziraju se razne akcije prikupljanja pomoći, bilo u odjeći, hrani i drugim potrepštinama. I to je zaista lijepo, duh solidarnosti među ljudima, bez obzira na razlike, uvijek je znak Božje dobrote među nama.

Vjerujem da svi mi želimo biti dio te dobrote. Tako se susrećemo i sa samim sobom i pitamo se: što sam ja spreman učiniti za bližnjega? Jesam li spreman pomoći bez kalkuliranja? Bez obzira na naše imovinsko stanje, uvijek možemo biti dijelitelji onog što posjedujemo pa bila to i čaša mlijeka.

I čaša mlijeka može čovijeku spasiti život. Tako kaže i ova zgoda: Jedan siromašni dječak je prodavao robu od vrata do vrata kako bi skupio novac za školovanje. Jednog dana nije imao novaca kako bi si kupio hrane pa je odlučio tražiti hrane u prvoj kući na čija će vrata pokucati. Vrata na kući je otvorila mlada žena što je zbunilo dječaka, pa je zatražio čašu vode. Žena ga je pogledala i shvatila da je gladan, brzo mu je donijela čašu mlijeka. Dječak je sa zahvalnošću popio mlijeko i upitao ženu koliko je dužan za mlijeko?

Žena mu je odgovorila: „Ne duguješ mi ništa, majka nas je naučila da nikad ne prihvaćamo novac za dobro koje činimo“. „Onda vam hvala od srca“, kazao je dječak i osjetio kako mu se vraća snaga za život.

Nakon tog događaja prošle su godine. Jednog dana žena iz ove zgode postala je ozbiljno bolesna. Liječnici iz njezinog mjesta poslali su je u veći grad u specijalnu bolnicu gdje su postojale veće šanse za njezino ozdravljenje. Na konzultacije je bio pozvan i mladi liječnik. Čim je ušao u bolničku sobu prepoznao je ženu, bila je to ista ona žena koja mu je pomogla kad je bio siromašan. Sjetio se čaše mlijeka koja mu je ulila snage za život kad je najviše trebao. Mladi liječnik bio je odlučan u tome da pomogne ženi kako bi se oporavila od teške bolesti. Liječenje je bilo dugotrajno i uspješno.

Poslije nekog vremena žena je dobila pismo s računom za svoje liječenje. Bila je zabrinuta, mislila je kako će ostatak života morati raditi za podmirenje računa. No kad je pogledala račun bila je začuđena, umjesto svote bile su napisane riječi:“Plaćeno u potpunosti čašom mlijeka“.

Neka nam i ovo vrijeme došašća pomogne u shvaćanju našeg kršćanskog poslanja koje glasi: Ljubite jedni druge kao što je Gospodin Isus nas ljubio.