Pismo: INSTITUT ZA RELIGIJU NOVI SAD

Poštovani,
Pišemo vam u ime Hrvatske starokatoličke crkve, a vezano uz podatke koje smo našli na Vašem Internet portalu. Objavljeni podaci na Vašem portalu odnose se na Starokatoliči generalni vikarijat ( Savez nacionalni kat. Crkava). U tekstu koji je objavljen nalazi se niz nepravilnosti, netočnosti koje vrlo lako mogu dovesti do krivih zaključaka za neupućene čitatelje.
U tekstu se navodi povijest starokatolički crkava Utrechtske Unije ( ta je povijest prikazana vrlo loše i netočno) i odmah se postavlja pitanje : kakve veze ima Savez nacionalni kat. Crkava ( konkretno Starokatolički generalni vikarijat) sa Starokatoličkim crkvama Utrechtske unije?
Odgovor na to pitanje glasi NIKAKVE.
U tekstu koji stoji na vašem portalu čitatelji mogu doći do zaključka kako se u ovom slučaju radi o dvije iste crkve što je apsolutno krivo! Drugi zaključak bi mogao biti kako savez nacionalni kat. Crkava ( Starokatolički generani vikarijat) ima svoje korijene i ishodište iz navedeni starokatolički crkava Utrechtske Unije što je apsolutno krivo i nedopustivo. Nadalje autor teksta nastavlja kako je patrijarh spomenuti crkava ( misli se očito na Utrechtsku Uniju) stanoviti Jose…
To je potpuno krivo jer starokatoličke crkve imaju međunarodnu konferenciju starokatoličkih crkava Utrechtske unije na čelu koje je nadbiskup Utrechta Joris Vercammen. Zatim se spominju i neke župe u Republici Srbiji koje je inače osnovala Hrvatska starokatolička crkva i izgradila crkvene objekte.
Postavlja se pitanje a kakve veze te župe imaju sa starokatoličkim generalnim vikarijatom? Odgovor je apsolutno nikakve. Jedino pravo na te župe ima Hrvatska starokatolička crkva koja ih je i osnovala.
Spominje se i naša župa u Karlovcu, i navodi se među župe u Republici Srbiji?! Taj podatak je toliko smješan i netočan!
Naše mišljenje je kako je autor teksta na vašim stranicama namjerno stavio ove zbunjujuće podatke kako bi se stekao dojam da je spomenuti Starokatolički generalni vikrijat povijesni nasljednik spomenutih župa u Republici Srbiji. To je apsolutno netočno. Jedini zakoniti nasljednik župa u Republici Srbiji je Hrvatska starokatolička crkva koja je i osnivač i izgraditelj navedenih župa.
Spomenuti Generalni vikarijat Sv. Metoda za srednju Europu djeluje u Hrvatskoj kao udruga građana a ne kao registrirana vjerska zajednica. Da bi spomenuta udruga postala vjerska zajednica upisana u registar vjerski zajednica mora postojat 5 godina ( starokat. Vikarijat postoji tek 2 godine) i imati barem 500 registrirani članova.
Dakle podaci koji stoje na vašem Internet portalu u velikom su postotku netočni te ne odgovaraju stvarnosti. Štoviše zbunjuju širu javnost.
Zato Vas molimo da spomenuti članak izbrišete sa svojih stranica. Bili bi Vam zahvalni na informaciji o tome tko je autor tog teksta kako bi nam on dao objašnjenje na osnovu kojih podataka je napisan tekst, a vas upućujem na internetske starnice Hrvatske starokatoličke crkve www.hrvatska-starokatolicka-crkva.com i Utrechtske unije www.utrechter-union.org.
Nadamo se da ćete netočne podatke brzo ukloniti kako ne bi došlo do daljnjih nesporazuma.

S poštovanjem,
Branka Lacković, član Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve

Odgovor:

“Poštovana gospođo Branka,
veoma nas je obradovao vaš dopis.

Mi se izvinjavamo zbog netačnosti koje su učinjene u brzini i potpuno nenamerno.
Ovih dana ćemo sačiniti novi prikaz, pre nego što ga postavimo na elektronski portal , mi ćemo vam ga poslati na verifikaciju.

Spremni smo da postavimo potpuno bez ikakve naknade vaše tekstove i vaše prezentacije vaše cenjene crkve.

Šta je namera našeg instituta?

Pre svega želimo da otvorimo prostor za afirmaciju svih relevantnih, posebno hrišćanskih denominacija na ovim prostorima.

Znamo za delovanje starokatoličke crkve i njen istorijat u Vojvodini, Srbiji i prostorima jugoistočne Evrope te smo pošli od činjenica sa kojima raspolažemo.

Posebno bi nam bilo dragoceno da nas uputite ili nam pošaljete istorijske izvore koji su relevantni za starokatolike sa ovih prostora.
spremni smo objaviti u elektronskom izdanju i knjige , članke i eseje vaših teologa. Jedini uslov je da objavljeni materijali nisu konfliktni u odnosu na druge religijske organizacije.

Naš cilj je da elektronska prezentacija vaše cenjene starokatoličke crkve, ( kao i ostalih ) bude u potpunosti sačinjena saglasno vašim kanonima, vašim izvorima, vašoj tradiciji i vašoj organizacionoj strukturi.

Želimo vam puno uspeha u životu i radu, još jednom tražimo oproštaj za nenamernu omašku,

sa poštovanjem,

direktor instituta za religiju

dipl. pravnik Stevan Zivlak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *