USKRŠNJA ČESTITKA

Internacionalna konferencija Starokatoličkih biskupa Utrechtske unije
Drage sestre i braćo
Ispod Isusovog križa imamo osjećaj da su se raj i zemlja dodirnuli. Ali to nije skladan zagrljaj. To je sudar,konfrontacija. Jer je pravednik onaj koji visi na križu. Ispod križa, sve su maske pale, i postalo je jasno gdje leži naša odanost. Ta odanost nije prema Bogu i Božjem snu i obećanju o životu u slobodi, otvorenom prema ljubavi. Ispod križa postalo je jasno koliko je zlo ušlo u naš svijet i naša srca. Kao otrov koji uzrokuje otrovanja i uništenje. Tama se nadvila preko zemlje, kaže Evanđelje. Kroz žrtvu na križu govori nam glas. To je glas koji nas poziva na odgovornost: Što se događa sa ovim svijetom?
Što se događa sa nama?

Križ postavlja temeljno pitanje. TKO JE BOG? TKO SMO MI? ŠTO JE SMISAO OVOGA SVIJETA? POSTOJI LI RAJ? To su pitanja koja izazivaju potres. Smrt pravednika je šok koji izaziva podrhtavanje zemlje. Posebno pitanja o Bogu se ne mogu se izbjeći. To nije pitanje da li smo mi uvjereni ili ne da postoji neko božanstvo koje vlada nad svim ljuduma. To nije Bog koga vidimo u raznim pričama.Bog nije filozofska mogućnost. Bog je stvarni čovjek koji je umro na križu. Bog je u neutješnom plakanju žrtvi. Bog je u samoći svih žrtvi. Svatko tko je otvoren za takva razmišljanja razumije da Bog nije neutralan nego zabrinut. Bog je zabrinut oko pitanja kako ljudi koriste svoju slobodu da bi mogli voljeti. TKO JE BOG? Bog se može vidjeti kroz istinsku ljubav. TKO SMO MI? Mi možemo ostvariti svoj cijeli potencijal tamo gdje je istinska ljubav.

Ljubav je davanje slobode drugim ljudima, i uživanje u toj slobodi. Ljubav je kreativni prostor. Zlo je destruktivni prostor i ograničave svakoga i sve na vlastite standarde i uvjerenja.

Zato je ljubav božji trag i zato zlo izaziva izolaciju i strah.

Strah igra veliku ulogu u životima Isusovih učenika. Jedan od najviše ponavljanih „komandi“ u Evanđelju je „ Neboj se“. Ne boj se kaže anđel ženi koja nje našla Isusa u grobu. Anđeo im reče:“ Ne bojte se! Vi tražite raspetog Isusa Nazarećanina. Uskrsnuo je! Nije ovdje. Evo mjesta gdje ga položiše“. (Mt.28, 5-6). On ide ispred nas u Galileju gdje nas čeka iskušenje ljubavi. On ide ispred nas prema žrtvama rat i represija, prema onima koji pate, prama našim državama i gradovima, prema našim društvenim uređenjima, prema našim partnerima i djeci, na jug svijeta u izbjegličke kampove i tržitelje azila u našim zemljama. On ide ispred nas da nikada više pravedan svijet ne bude razapet. On ide ispred nas da nikada više ne nosimo maske, nego uzmemo našu slobodu k srcu: našu slobodu da volimo.

On ide ispred nas. I mi ćemo to osjetiti. Isus je uskrsnuo!

Srdačni pozdravi u ovo vrijeme Uskrsa

Joris A.O.L. Vercammen Nadbiskup Utrechta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *