STAROKATOLIČKA CRKVA U SLAVONSKOM BRODU

Piše. Tihomir Lovric

tihomir-lovric@gmx.com

(izvod iz teksta)

Uz ime prvog starokatoličkog biskupa Kalogjere povezuje se takoder osnivanje Straokatoličke župe Sv. Jurja u Slavonskom Brodu. Godine 1938., ĐURO i MARGARETA ŠUGOVIĆ poklanjaju biskupu Kalodjeri kuću u ulici P. P. Njegoša na broju 33 (danas je to ulica M. Budaka, isti broj). Rad ove starokatoličke župe od 1938. do 1977. trebalo bi tek istražiti uvidom u župske matične knjige koje su vjerojatno od godine 1948., snagom Zakona o matičnim knjigama, morale biti stavljene na raspolaganje državnim matičnim uredima. One se tamo još i danas nalaze. Ipak, pouzdano se mogu navesti slijedeca prezimena župljana:

KOCIJAN, MILJKOVIC, KELEKOVIC, SINGER, PAPUGA, CEPELJA, NOVOSEL, BOGDANOVIC, KROKULEC, HAUSKNETCH itd. Bogoslušje se odvijalo, barem u zadnjem periodu do godine 1977., u evangeličkoj crkvi a iste godine je održan posljednji sastanak župskog pastoralnog vijeća, nakon kojeg je se postepeno gasi svaka aktivnost. Napisan s nešto manjom akribijom usljed nedostatka materijalnih podataka ovaj povijesni osvrt ne dopušta nam izvesti čvršće zaključke.

Ali u ovom trenutku to je manje vazno od činjenice da su se već poduzeli prvi koraci u obnovi ugašene starokatoličke župe sv. Jurja. Drugim riječima, grad Slavonski Brod bi mogao vrlo brzo postati bogatiji za’oživljenu’ vjersku zajednicu kojoj je još prije mnogo desetljeća otvorio prostor za djelovanje.

Nimalo lagan zadatak ‘oživljavanja’ župe preuzeo je MARIO koji, nakon desetogodisnjeg pastoralnog rada u zvanju nastavnika vjeronauka i raznih crkvenih iskustava, zapocinje novi posao kao opunomoćenik gospodina BERNARDA HEITZA, delegiranog biskupa Međunarodne biskupske konferencije Starokatoličkih crkava Utrechtske unije za Hrvatsku. Mario se susreo sa biskupom Bernardom u svibnju ove godine prigodom posvete obnovljene crkve starokatoličke župe u Stenjevcu. Zadatak koji preuzima ovaj mladi vjeroučitelj prilično je zahtjevan. On glasi: obnoviti župu sv. Jurja u Slavonskoin Brodu to održavati vezu sa mjestima Pleternica – Požega – Vinkovci – Andrijaševci. Nakon što je puna tri desetljeća od Župe sv. Jurja ostalo samo dobro sjećanje, može li se uopće vjerovati u uspjeh ove misije? Ipak, izvjesnost uspjeha vrlo je moguća, pogotovo ako se od samog početka razvije nesebični pastoralni rad, koji, nesumnjivo, promovira onu isusovsku slobodu tako opipljivu i prepoznatljivu u pastoralnoj praksi Starokatoličke crkve.

Ne preostaje drugo do poželjeti mnogo uspjeha gospodinu Mariju Čengiću. On će u prvoj fazi svojega rada pokušati ostvariti mnoge kontakte. Svi, dakle, koji s njime žele razgovarati, mogu to učiniti preko sljedećeg broja: 0915196493.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *