Priopćenje za javnost

Putem naše službene Internet stranice želimo obavijestiti sve naše vjernike a i širu javnost, kako se Hrvatska starokatolička crkva javno ograđuje od svakog javnog djelovanja i nastupa našeg bivšeg svećenika Leonarda Bega koji je napustio našu crkvu. Želimo istaknuti kako je jedini legitimni i zakoniti predstavnik Starokatoličke crkvenosti na ovim prostorima Hrvatska starokatolička crkva-članica Utrechtske Unije, a kao takva i međunarodnog vijeća crkava, koja ima svoju povijest i tradiciju te samim time ima ugovor i priznanje od Hrvatske države.

Priopćenje za javnost Hrvatske starokatoličke crkve

Potaknuti medijskim natpisima koji su se pojavili ovih dana a koji se odnose na najavljeno biskupsko ređenje g. Leonarda Bega na otoku Rabu želimo naglasiti sljedeće.

Hrvatska Starokatolička Crkva još jednom želi naglasiti kako s ovim događajem nema ništa zajedničko. Sinodalno vijeće Hrvatske starokatoličke crkve kao i cijela biskupska konferencija starokatoličkih biskupa Utrechtske unije jasno se ograđuje od događaja najavljenih od g. Leonarda Bega.

Da bi neki starokatolički svećenik u starokatoličkoj tradiciji mogao obavljati biskupsku službu, mora biti izabran od mjesne starokatoličke crkve tj. biskupije, koja se mora sastojati od barem deset župnih zajednica. Kako sama ta činjenica u ovom slučaju uopće nije u starokatoličkom duhu i tradiciji nemoguće je govoriti da se tu radi o nekoj starokatoličkoj praksi. Također smatramo potrebnim naglasiti da je g. Leonardo Beg bio svećenik Hrvatske starokatoličke crkve svega godinu dana, no i prije nego što je postao našim svećenikom bio je upoznat sa stavovima i praksom starokatoličkih crkava Utrechtske unije. Vjerujemo da se, kao čovjek koji se služi Internetom i stranim jezicima, mogao i mnogo prije nego što nam je pristupio informirati o tome kome želi pristupiti. Stoga ne stoje njegovi navodi u medijima kako je našu crkvu napustio zbog prakse ređenja žena u nekim Starokatoličkim crkvama te vezano uz njegova navode o blagoslovu istospolnih parova. To nije praksa svih starokatoličkih crkava Utrechtske unije a niti Hrvatske starokatoličke crkve.

Starokatolički biskupi koji su najavljeni kao zareditelji na spomenutom događaju nisu starokatolički biskupi Utrechtske unije.

Pozivamo sve vjernike naše Hrvatske starokatoličke crkve da se ne daju zbuniti ovim najavljenim događajem. Molimo za mir i jedinstvo među kršćanima.

U Zagreb, 15. rujna 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *